Kategorie

Producenci

eBiuletyn-Newsletter

Golden Linum Omega3 100% olej lniany niskooksydacyjny Powiększ do pełnego rozmiaru

Golden Linum Omega3 100% olej lniany niskooksydacyjny

39-013

32,00 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 6 punkty/ów lojalnościowe/ych. Twój koszyk wyniesie 6 punkty/ów który/e, może/gą być zamienione na bon o wartości 0,60 zł.


Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również ...

Golden Linum Niskooksydacyjny to olej lniany który dzięki specjalnej technologii produkcji - minimalizującej ryzyko oksydacji i utraty zwartych w oleju lnianym cennych kwasów Omega 3 jest wysokooleinowy (zawiera do ok. 60% kwasów Omega 3).

Proces tłoczenia tego oleju lnianego odbywa się w niskich temperaturach - poniżej 30°C. Olej nie jest poddawany żadnym procesom wzbogacania, filtrowania czy odwirowywania. Dzięki temu charakteryzuje go również pozbawiony goryczy, delikatny smak.

Przeznaczenie:

Olej lniany Golden Linum Omega3 używać powinien każdy niezależnie od wieku, ponieważ w pożywieniu nie dostarczamy organizmowi wystarczającej porcji kwasów Omega-3. Szczególnie powinny przyjmować go małe dzieci, z uwagi na to, że kwasy Omega-3 w nim zawarte stymulują rozwój mózgu oraz osoby ze słabą odpornością organizmu, czy też problemami trawiennymi i sercowo-naczyniowymi.

100% OLEJ LNIANY

Golden Linum jest w 100% tłoczony z wysokooleinowych, dojrzałych nasion lnu, niemodyfikowanych genetycznie (GMO FREE), przeznaczonych wyłączni dla przemysłu spożywczego. Maszyny wykorzystywane w procesie tłoczenia oleju lnianego Golden Linum są używane do tłoczenia wyłącznie tego oleju lnianego. Dzięki temu olej nie zawiera domieszek innych olejów.

TŁOCZONY NA ZIMNO

W przeciwieństwie do innych olejów lnianych Golden Linum, jest tłoczony na zimno, czyli w niskiej temperaturze - poniżej 30 °C. Dzięki temu najcenniejsze składniki oleju, dodatkowo wrażliwe na wysoką temperaturę - kwasy Omega 3 - nie utleniają się i zachowują swoje właściwości.

NIEOCZYSZCZONY

Olej Golden Linum nie jest oczyszczany ani filtrowany. Dzięki temu zawiera więcej Omega 3 oraz lignanów.

BEZ KONSERWANTÓW

Olej lniany Golden Linum nie jest w żaden sposób konserwowany.

Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Olej Golden Linum jest olejem z pierwszego tłoczenia (extra vergine). Dzięki temu zawiera dużo więcej cennych składników, niż niskiej jakości oleje z 2 lub 3 tłoczenia. Każdorazowo do wytłoczenia oleju Golden Linum używa się świeżych, dojrzałych ziaren lnu i wykorzystuje się je tylko raz. Pozostałe po procesie tłoczenia w niskiej temperaturze poniżej 30°C przerobione makuchy, wykorzystuje się jako wartościową paszę dla zwierząt.

Pojemność: 250ml


INFORMACJE O OLEJU LNIANYM GOLDEN LINUM OMEGA3 NISKOOKSYDACYJNYM

Co wyróżnia Golden Linum Omega3?

Golden Linum to olej bardzo wysokiej jakości, o wysokiej zawartości kwasów Omega-3, które wolno się utleniają. Oczywiście na rynku można znaleźć tańsze oleje lniane, ale czy zależy Ci na oleju lnianym czy na kwasach Omega-3? To czy olej lniany ma wysoką zawartość Omega-3 uzależnione jest od procesu produkcyjnego. Czy masz pewność, że inne oleje tłoczone są wyłącznie na zimno? Czy nie są filtrowane, odwirowywane czy oczyszczane chemicznie? Czy masz pewność, że ziarno, z którego są tłoczone jest wysokiej jakości? Czy oleje te są tłoczone tylko raz? Sprawdź co jest deklarowane na etykietach i ulotkach tych olejów.

GOLDEN LINUM OMEGA-3 NISKOOKSYDACYJNY to:

• 100% olej lniany,

• tłoczony na zimno w małych partiach w temperaturze poniżej 30°C,

• wysokooleinowy (zawiera do ok 60% Omega-3),

• niskooksydacyjny (bardzo wolno utlenia się i wolno traci Omega3),

• nieoczyszczony (nie jest oczyszczany chemicznie ani filtrowany),

• smaczny (nie zmienia smaku potraw),

• bez konserwantów (nie jest konserwowany),

• extra vergine (z pierwszego tłoczenia),

• nierozcieńczany, niefiltrowany, nieodwirowywany,

• nie mieszany z innymi olejami w celu obniżenia kosztów produkcji.

Wielu z tych informacji NIE ZNAJDZIESZ na etykietach lub ulotkach innych olejów.

Dodatkowo... Golden Linum posiada wiele opinii zadowolonych klientów, które potwierdzają jego skuteczność. Powąchaj inne oleje i powąchaj Golden Linum. Większość olejów ma nieprzyjemny zapach, który jest jedną z oznak utleniania kwasów Omega3. Porównaj kolor Golden Linum i innych olejów. Te inne często są jasne, klarowne i rzadkie. Golden Linum ma przepiękny złoty kolor i jest gęstszy. To dowód na to, że NIE JEST poddawany procesom rozcieńczania, filtrowania, odwirowywania i oczyszczania, i że zawiera lignany (osad na dnie butelki).

DLA KOGO JEST DOBRY GOLDEN LINUM OMEGA 3 NISKOOKSYDACYJNY OLEJ LNIANY ?

Z uwagi na szerokie, dobroczynne działanie kwasów Omega 3, w które bogaty jest olej lniany dla zdrowia działanie oleju lnianego, który zawiera kwasy Omega-3, lignany oraz witaminę E produkt ten może kupować i stosować każda osoba niezależnie od wieku.

• Osoby zdrowe, osoby chore – działanie antyoksydacyjne. Profilaktycznie z uwagi na wysoką zawartość kwasów Omega-3 oraz działanie przeciwrodnikowe. Starzenie się organizmu jest nie tyle skutkiem upływającego czasu, ale także wynikiem szybkiego procesu niszczenia przez wolne rodniki tkanek i narządów. W obecnych czasach wolne rodniki są wszechobecne. Ich źródłem są m.in.: smog, konserwanty, dym papierosowy, uwodorowane oleje roślinne (jak margaryna, śmietanki w proszku), smażona żywność oraz większość butelkowanych sosów. Większość wolnych rodników „atakuje” mózg, dzięki czemu przyspieszają starzenie się organizmu. Ale wolne rodniki wpływają także niekorzystnie na skórę, która w wyniku ich działania szybciej się starzeje.

• Osoby ze słabą odpornością – Kwasy Omega-3 wpływają pozytywnie na odporność organizmu.

• Małe dzieci, osoby uczące się – Z punktu widzenia wpływu Omega-3 na rozwój mózgu, pamięć, koncentrację, wzrok, motywację, poziom stresu. Brak Omega-3 jest przyczyną tworzenia się dłużej połączeń nerwowych w mózgu (synapsy) a ponadto mogą one funkcjonować nieprawidłowo. Stąd też u wielu dzieci pojawiają się problemy z nauką, pamięcią i zachowaniem.

• Osoby z problemami ze wzrokiem - Składnik siatkówki oka należący jednocześnie do grupy kwasów Omega-3 jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Zabezpiecza on fotoreceptory siatkówki, które są najbardziej wrażliwymi jej miejscami. Niedobór Omega-3 u dzieci powoduje, że stają się one podatniejsze na wady wzroku a u osób w starszym wieku może być przyczyną tzw. „suchego oka” czy zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u dorosłych.

• Kobiety w ciąży – Z uwagi na dobroczynne działanie Omegi-3 na rozwój płodu, minimalizacji niebezpieczeństwa wystąpienia u dziecka ADHD oraz depresji poporodowej u matki. Omega-3 wpływa także na iloraz inteligencji dziecka (badania wykazały, że nawet do 19%). Naukowcy ze szwedzkiego uniwersytetu w Linkopning dowiedli, że codzienne spożywanie przez kobiety ciężarne odpowiedniej dawki Omega-3 chroni ich dzieci przed szeregiem alergii a nawet astmą. Niedobór Omega-3 w diecie matki może powodować u wcześniaków retinopatię a nawet całkowitą utratę wzroku.

• Kobiety w każdym wieku - Bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) oraz lignany (fitoestrogeny) olej lniany reguluje proporcje hormonów
w organizmie wpływając jednocześnie na cykl miesiączkowy. Wspomaga również czynności macicy. Niektóre badania dowodzą, że spożywanie oleju lnianego korzystnie wpływa na objawy PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), takie jak: bolesność piersi, zatrzymywanie wody w organizmie, zmiany nastroju.

• Kobiety w czasie menopauzy – Z uwagi na działanie lignanów, uzupełniających niedobory estrogenów, dzięki czemu olej lniany łagodzi objawy menopauzy (zwłaszcza uderzenia gorąca).

• Mężczyźni w okresie andropauzy i zagrożenia powiększenia prostaty – Z uwagi na lignany, które regulują poziom hormonów i opóźniają wchodzenie w okres andropauzy oraz kwasy Omega-3, które minimalizują ryzyko występowania raka prostaty.

• Osoby starsze – Z uwagi na opóźnianie starzenia się (pamięć, wzrok, stawy, ogólna sprawność, skóra). Istnieją badania, które dowodzą, że osoby, których dieta bogata jest w kwasy Omega-3 zawarte w oleju lnianym w starszym wieku są bystrzejsze, dużo rzadziej zapadają na demencję starczą. Starzenie się organizmu jest nie tyle skutkiem upływającego czasu, ale także wynikiem szybkiego procesu niszczenia przez wolne rodniki tkanek i narządów. Dieta bogata w przeciwutleniacze (m.in. Omega-3 oraz witaminę E znajdujące się w oleju lnianym) pomaga ograniczyć niekorzystne działanie wolnych rodników. Niedobór Omega-3 u osób w starszym wieku może być przyczyną tzw. „suchego oka” czy zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u dorosłych.

• Osoby z osteoporozą i problemami reumatycznymi - Lignany zawarte w oleju lnianym, czyli roślinne hormony (tzw. fitohormony) wspomagają komórki, które są niezbędne do tworzenia kości i zapobiegają osteoporozie, powodując zwiększenie gęstości kości. Dodatkowo kwasy Omega-3 ułatwiają wchłanianie wapnia, co czyni je niezastąpionymi w leczeniu osteoporozy a także łagodzą bóle związane z chorobami reumatycznymi.

• Weganie i wegetarianie – Jako cenny, roślinny dodatek do żywności.

• Osoby z nowotworami – Jako składnik diety dr Budwig.

• Cukrzycy – kwasy Omega-3 normalizują poziom insuliny.

• Osoby z problemami sercowo-naczyniowymi oraz podwyższonym poziomem cholesterolu – kwasy omega-3 działają regulująco na wysokość ciśnienia. Badania wykazały, że dieta bogata w Omega-3 nie tylko powoduje obniżenie złego cholesterolu, ale także zmniejszenie markerów zapalenia naczyń krwionośnych u mężczyzn i kobiet.

• Osoby ze złym nastrojem, depresją - Kwasy Omega-3 są budulcem tkanki mózgowej, dlatego ich brak w diecie często powoduje przygnębienie, brak energii a nawet depresję. Istnieją liczne wyniki badań potwierdzające skuteczność leczenia depresji poprzez zwiększenie w organizmie ilości kwasów Omega-3 w stosunku do kwasów Omega-6.

• Osoby z migrenami - Kwasy Omega-3 zawarte w oleju lnianym zapobiegają migrenowym bólom głowy.

• Osoby cierpiące na bezsenność i trudnością z zasypianiem - Niskie stężenie kwasów Omega-3 we krwi może być przyczyną zaburzeń snu a nawet bezsenności.

• Osoby odchudzające się – Olej lniany to tłuszcz, który spala tłuszcz ponieważ zwiększa produkcję prostaglandyn (eikosanoidów). Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów, zwiększa aktywność karnityny, co przyczynia się również do większego spalania tłuszczu. Dodatkowo nierozpuszczalny błonnik z oleju lnianego przyspiesza usuwanie resztek pokarmów
z jelit, dzięki wchłanianiu wody w przewodzie pokarmowym, likwidując przy tym zaparcia.

• Osoby z problemami jelitowymi – patrz osoby odchudzające się.

• Osoby z problemami z wątrobą – kwasy Omega-3 są pomocne w odtłuszaniu wątroby.

• Osoby z alergiami - Składniki oleju lnianego wpływają korzystnie na układ immunologiczny, wzmacniając go i zmniejszając ryzyko występowania reakcji alergicznych.

• Osoby z problemami skórnymi i łysieniem - Sucha skóra, egzema, łuszczyca, łupież, łuszcząca się skóra, łamliwe paznokcie, pękająca i zgrubiała skóra na piętach, palcach i łokciach mogą być przyczyną braku w diecie kwasów Omega-3, w które jest bogaty olej lniany. Dodatkowo NNKT zawarte w oleju lnianym przeciwdziałają skutkom nadmiernej ekspozycji skóry na promieniowanie UV a lignany w nim zawarte przeciwdziałają łysieniu u mężczyzn, hamując aktywność enzymu uczestniczącego
w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu.

• Dla sportowców - Niektóre badania dowodzą, że kwasy Omega-3 wpływają na wzrost masy mięśniowej i przyspieszają proces regeneracji sił po treningu, ułatwiając transport składników odżywczych w krwiobiegu pomagają dostarczyć potrzebne składniki do mięśni. Dodatkowo działają odtłuszczająco.

Jak powstaje olej lniany GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNY?

Olej lniany GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNY otrzymywany jest metodą tłoczenia
z wysooleinowych, dojrzałych nasion lnu – siemienia lnianego, przeznaczonych wyłącznie dla przemysłu spożywczego. Specjalna technologia produkcji GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNEGO nastawiona jest na zminimalizowanie ryzyka oksydacji (utleniania) i utraty zawartych w oleju Omega-3. GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNY tłoczony jest w niskich temperaturach poniżej 30°C. GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNY nie jest poddawany żadnym procesom wzbogacania, filtrowania czy odwirowywania. Dzięki temu wyróżnia go wysoka zawartość kwasów Omega-3 - do ok. 60%, lignanów oraz witaminy E. Badania wykazały, że nawet po 3 miesiącach tak produkowany olej, przechowywany w temp. pokojowej nie traci cennych właściwości.

Czy olej lniany GOLDEN LINUM OMEGA-3 tuczy? Czy olej lniany GOLDEN LINUM OMEGA-3 odchudza?

Tłoczony na zimno GOLDEN LINUM OMEGA-3 NISKOOKSYDACYJNY olej lniany nie tuczy, ponieważ zawiera dużo kwasów Omega-3. Olej lniany TO TŁUSZCZ, KTÓRY SPALA TŁUSZCZ (skuteczniej niż GLA), ponieważ właśnie dzięki Omega-3 zwiększa produkcję prostaglandyn (eikosanoidów). Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów, zwiększa aktywność karnityny, co przyczynia się również do większego spalania tłuszczu. Dodatkowo nierozpuszczalny błonnik z oleju lnianego przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, dzięki wchłanianiu wody
w przewodzie pokarmowym.

Jak jest produkowany olej lniany Golden Linum ?

Olej lniany GOLDEN LINUM tłoczony metodą na zimno - ponieżej 30°C
- z wysooleinowych, dojrzałych nasion lnu – siemienia lnianego, przeznaczonych wyłącznie dla przemysłu spożywczego. Specjalna technologia produkcji GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNEGO nastawiona jest na zminimalizowanie ryzyka oksydacji (utleniania) i utraty zawartych w oleju Omega-3. GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNY tłoczony jest w niskich temperaturach poniżej 30°C, nie jest poddawany żadnym procesom wzbogacania, filtrowania czy odwirowywania. Dzięki temu wyróżnia go wysoka zawartość kwasów Omega-3 - do ok. 60%. Dodatkowo ma charakterystyczny delikatny smak, pozbawiony goryczy. Badania wykazały, że nawet po 3 miesiącach tak produkowany olej, przechowywany w temp. pokojowej nie traci cennych właściwości.

Dlaczego powinno się wprowadzić do diety olej lniany GOLDEN LINUM ?

Olej lniany Golden Linum powinno wprowadzić się do diety z uwagi na zawartość kwasów Omega-3 (do ok. 60%), lignanów, nierozpuszczalenego błonnika oraz witaminy E. Kwasy Omega-3 są budulcem wszystkich komórek, przez co hamują procesy chorobowe już na poziomie komórkowym. Ale także posiadają wiele właściwości, m.in. stymulują rozwój mózgu, poprawiają koncentrację, regulują ciśnienie, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Lignany zawierające fitoestrogeny regulują gospodarkę hormonalną. Mogą być naturalną alternatywą do kuracji hormonalnych, szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy. Olej lniany zawiera także witaminę E, nierozpuszczalny błonnik.

Jak stosować olej lniany GOLDEN LINUM?

Olej lniany można spożywać: pijąc go (1 łyżka na czczo) lub łącząc z białym serem, jogurtem lub tofu lub jako dodatek do sałatek i surówek lub jako dodatek do zimnych potraw.

Zgodnie z zaleceniem diety dr Budwig, przyswajalność oleju lnianego można zwiększyć spożywając go z chudym białym serem, odtłuszczonym jogurtem lub tofu. Składniki powinno się miksować przez ok 5 min, do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Na co dzień każdy z nas może spożywać taką pastę jako dodatek do posiłków,
w proporcjach: 1-1,5 łyżki stołowej oleju lnianego, 1 szklanki chudego białego sera
z dodatkiem odtłuszczonego jogurtu lub wody, aby pasta miała konsystencję majonezu, lub z dodatkiem 1 szklanki odtłuszczonego, naturalnego jogurtu lub tofu.

Dlaczego olej lniany GOLDEN LINUM NISKOOKSYDACYJNY można spożywać wyłącznie na zimno?

Olej lniany GOLDEN LINUM (tak jak inne oleje lniane) można spożywać wyłącznie na zimno (nie wolno smażyć, ogrzewać ani dodawać do gorących potraw), ponieważ pod wypływem temperatury traci on cenne kwasy Omega-3. Na oleju lnianym nie powinno się smażyć. Nie powinno się go także podgrzewać ani gotować, ponieważ ulega on oksydacji (utlenianiu), traci swoje cenne właściwości, przechodzi w tłuszcze trans,
a nawet staje się toksyczny.

Jak powinno się przechowywać olej lniany GOLDEN LINUM?

Olej lniany Golden Linum powinno przechowywać się w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce, z daleka od promieni słonecznych, pod wpływem których utleniają się kwasy Omega-3 i witamina E. Po otwarciu należy go przechowywać wyłącznie w lodówce.

Czy olej lniany Golden Linum można stosować jako lekarstwo?

Olej lniany od setek lat był bardzo popularny w medycynie naturalnej. Już w VIII wieku król Francji Karol Wielki nakazał swoim poddanym spożywać olej lnianego i siemię lniane. Olej lniany to nie lek. Olej lniany to naturalne źródło kwasów Omega-3, które wchodzą w skład wszystkich komórek organizmu ludzkiego (więcej o kwasach Omega-3). Należy jednak pamiętać, że olej lniany to środek spożywczy i mimo tak wspomnianego oddziaływania i nie jest lekiem ani suplementem diety.

Czy olej lniany Golden Linum Omega-3 można stosować jako kosmetyk?

Olej lniany można stosować jako kosmetyk dla cery szczególnie wrażliwej, z takimi dolegliwościami jak egzema, atopowe zapalenie skóry. Należy jednak pamiętać, że olej lniany to środek spożywczy i mimo tak wspomnianego oddziaływania nie jest kosmetykiem.

Dlaczego olej lniany powinno stosować się z twarogiem?

Dlatego, że olej nie rozpuszcza się w wodzie lecz w białkach a dodatkowo olej lniany jest bogaty w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) a białka białego sera są bogate w związki siarki, która jest istotnym składnikiem wszystkich tkanek, ale także kwasu pantotenowego, biotyny i witaminy B1. Siarka jest niezbędna do prawidłowego spalania białek węglowodanów i tłuszczów. Dzięki temu połączeniu Omega-3 może dostać się do najmniejszych naczyń kapilarnych, rozkładać niepożądane tłuszcze i oczyszczać żyły oraz tętnice.

Czy olej lniany jest zdrowy?

Olej lniany jest zdrowy, ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, jak np.: kwasy Omega-3, witaminę E, lignany, nierozpuszczalny błonnik, 23 składniki mineralne oraz egzo- i endogenne aminokwasy. Jednak tylko oleje tłoczone na zimno, niefiltrowane, niskooksydacyjne, bez konserwantów i sprzedawane w ciemnych butelkach mają takie właściwości. Dlaczego? Poniewać Omega 3 nie lubi światła ani wysokich temperatur. Olej tłoczony w wysokich temperaturach (na ciepło) jest dużo tańszy w produkcji (z ziaren lnu można wycisnąć wtedy więcej oleju), ale pod wpływem wysokiej temperatury utleniają się kwasy Omega 3. Tak dzieje się również jeśli wystawimy Omega3 i witaminę E na działanie promieni słonecznych. Dodatkowo w czasie fitrowania i odwirowywania olej lniany traci lignany i błonnik.

Dlaczego oleje lniane różnią się smakiem?

Oleje lniane różnią się smakiem z kliku powodów, ponieważ:

- tłoczy się je z innego ziarna – ziarna w zależności od gatunku oraz miejsca pochodzenia różnią się smakiem i zapachem,

- tłoczy się je w różnych temperaturach – im wyższa temperatura tym w oleju bardziej czuć spaleniznę,

- są oczyszczane chemicznie – środki chemiczne użyte do oczyszczania oleju ingerują w ich smak i zapach,

- zawierają domieszki innych olejów – niektórzy producenci mieszają olej lniany
z innymi olejami,

- są tłoczone kilkakrotnie – niektórzy producenci tłoczą olej kilkakrotnie z tego samego ziarna,

- jest to zasługa sedymentacji – ten sam olej (od tego samego producenta) może delikatnie różnić się smakiem, w zależności czy pochodzi z wierzchu czy z dna kadzi sedymentacyjnej.

Napisz swoją recenzję

Golden Linum Omega3 100% olej lniany niskooksydacyjny

Golden Linum Omega3 100% olej lniany niskooksydacyjny

Napisz swoją recenzję

Szukaj