Kategorie

Producenci

eBiuletyn-Newsletter

  1. 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL – środek pochodzenia chemicznego, konserwant mający za zadanie chronić przed zepsuciem przez mikroorganizmy i utrzymać jakościowo dany produkt, w jak najlepszym stanie
  2. Acacia Senegal – składnik pochodzenia roślinnego. Używany w kremach jako substancja zagęszczająca, emulgator
  3. Acid Yellow 1 – barwnik pochodzenia chemicznego – żółty.
  4. Allantoina – składnik pochodzenia roślinnego. Pochodna mocznika, działająca regenerująco, przyspieszająca odnowę i ułatwiająca gojenie uszkodzonego naskórka. Wykazuje silne właściwości łagodzące i kojące. Zmniejsza pieczenie i zaczerwienienie skóry wrażliwej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Ma działanie nawilżające, powoduje wygładzenie i zmiękczanie skóry. Preparaty z alantoiną polecane są do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń i podrażnień. Wykorzystuje się ją także w preparatach przeciwtrądzikowych, po opalaniu, dezodorantach, płynach do kąpieli, zasypkach, pudrach kosmetycznych
  5. Almond (Prunus Amygdalus) Oil – olej pochodzenia naturalnego. Otrzymywany z nasion Migdałowca odmiany słodkiej. Zawiera: glicerydy kwasu olejowego, glicerydy kwasu linolowego, kwasu palmitynowego, stearynowego, witaminy, składniki mineralne. Olej bardzo uniwersalny, delikatny, nadaje się do każdego rodzaju skóry.
  6. Aloe Barbadensis Extract – substancja pochodzenia roślinnego - ekstrakt z aloesu. Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające, odbudowujące naskórek, przeciwzapalne. Działa ochronnie przed promieniowaniem słonecznym
  7. Aloe Extract – substancja pochodzenia naturalnego – ekstrakt z aloesu. Przeciwdziała starzeniu się skóry, działa nawilżająco, ściągająco. Preparat bogaty w witaminy i mikroelementy.
  8. Aloe Vera Oil (Aloe Barbadensis) – olej pochodzenia naturalnego. Otrzymywany z aloesu. Posiada właściwości zmiękczające, nawilżające, odbudowujące naskórek, przeciwzapalne. Działa ochronnie przed promieniowaniem słonecznym
  9. Aloes – preparat pochodzenia roślinnego. Bogaty w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy i wiele innych bioaktywnych substancji. Działa bakteriobójczo, ukrwiająco, reguluje wilgotność, wspomaga odbudowę komórek.
  10. Alpha - Isomemthyl Ionoe (3-Methyl-4-(2, 6, 6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one) – środek pochodzenia chemicznego. Ma zastosowanie jako substancja zapachowa
  11. Anacyclus Pyrethrum (Omiastka, Bertram Marokański) – roślina lecznicza. Wykorzystuje się głównie korzenie o właściwościach antyseptycznych
  12. Aqua Rosa Damascena - ekstrakt pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z płatków róży damasceńskiej. Działa łagodząco, wygładzająco, przeciwzapalnie.
  13. Aragania Spinosa Oil – olej pochodzenia naturalnego, pozyskiwany z nasion Drzewa Arganowego. Ma działanie antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające
  14. Avena Sativa – preparat pochodzenia naturalnego - wyciąg z owsa zwyczajnego. Zawiera krzemionkę, dodatnio wpływającą na stan naczyń krwionośnych
  15. Bees Wax (Cera Alba) – wosk pszczeli – stanowi podłoże do kremów, maści, pomadek. Ma właściwości ochraniające, wygładzające, przyśpiesza regenerację naskórka
  16. Benzophenone-4 – substancja pochodzenia chemicznego - filtr przeciwsłoneczny. Chroni skórę przed promieniowaniem UVA UVB, poparzeniami. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Rzadko wywołuje alergie
  17. Benzyl Benzoate – składnik pochodzenia chemicznego. W kosmetyce najczęściej stosowany jako substancja zapachowa, konserwująca lub jako środek rozpuszczający
  18. Benzyl Salicylate – środek pochodzenia chemicznego. W kosmetyce stosowany jako substancja zapachowa lub środek pochłaniający promienie słoneczne.
  19. Biosacharides Gum – fukożel – substancja pochodzenia roślinnego, otrzymywana z kukurydzy i soi. Ma silne i długotrwałe działanie nawilżające, koi podrażnienia, osłabia reakcje alergiczne
  20. Biotin – witamina z grupy B, nazywana również witaminą H. Bierze udział w przemianie aminokwasów, ma działanie odmładzające, stymuluje produkcję keratyny w skórze, pomaga w transformacji białka
  21. Bitter Orange (Citrus Aurantium Amara) – substancja pochodzenia roślinnego, pozyskiwany ze skórki Gorzkiej Pomarańczy. Bogaty w witaminę C, sole mineralne, flawonidy, olejek eteryczny. Posiada działanie antyseptyczne, przeciwrodnikowe
  22. Butylparaben - środek pochodzenia chemicznego – konserwant. Przeciwdziała pleśniom i drożdżom. Jeden z najłagodniejszych konserwantów
  23. Butyrospermum Parkii Butter (Shea Butter Oil) – substancja pochodzenia roślinnego - otrzymywany z owoców Butyrospermum Parkii (drzewa zachodnioafrykańskiego). Ma właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne, jest naturalnym filtrem UV.
  24. Buxus Chinesis (Jojoba) Extract – substancja pochodzenia roślinnego. Nadaje się do każdego typu skóry. Posiada właściwości ochronne, odżywcze, działa wygładzająco, reguluje wilgotność skóry
  25. C10-30 Cholesterol Lanosterol Esters – składnik pochodzenia różnego, zaliczany do emulgatorów i lipidów. Mieszanina różnych związków syntetycznych uzyskiwanych z ropy naftowej i steroli (pochodzenia zwierzęcego)
  26. C12-C15 PARETH-7 – substancja pochodzenia chemicznego. Mieszanina składników syntetycznych uzyskiwanych z ropy naftowej i tlenku etylenu. Środek aktywnie myjący.
  27. Calcium Pantothenate – substancja pochodzenia chemicznego – sól kwasu pantotenowego. Wykazuje działanie lecznicze i ochronne
  28. Calendula (Calendula Officinalis) Extract – substancja pochodzenia roślinnego - ekstrakt z kwiatów nagietka lekarskiego. Posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, pobudza ziarninowanie skóry.
  29. Calendula Oil – olej pochodzenia roślinnego – pozyskiwany z kwiatów nagietka. Otrzymywany metodą maceracji. Działa ukrwiająco, leczniczo, łagodzi stany zapalne. Zawiera: saponiny tritepenowe, sterole (beta-sitosterol, kampesterol, cholesterol), karotenoidy, flawonidy, kumaryny, olejek eteryczny, polisacharydy
  30. Caprylic/Capric Triglyceride – olej neutralny pochodzenia roślinnego. W kosmetyce stosowany jako: środek ułatwiający rozpuszczalność, czynnik transportujący witaminy, regulator lepkości, środek ochronny. Zawiera w sobie najlepsze własności oleju kokosowego i palmowego. Natłuszcza, wygładza, zapewnia ochronę.
  31. Carbomer - środek pochodzenia chemicznego. Umożliwia uzyskanie stabilnej i trwałej emulsji, nadaje lepkość. Rzadko wywołuje odczyny alergiczne
  32. Carragen (mech irlandzki) – substancja pochodzenia roślinnego. W kosmetykach pełni rolę środka żelującego, regulatora lepkości, stabilizatora. Posiada właściwości przeciwzapalne
  33. Carrot (Daucus Carota Sativa) Extract - olej pochodzenia naturalnego pozyskiwany z marchwi. Zawiera witaminy A i E oraz duże ilości beta – karotenu. Zapobiega pogłębianiu się zmarszczek ma właściwości napinające, poprawia koloryt skóry.
  34. Carrot Seed Oil (Daucus Carota) – olej pochodzenia naturalnego pozyskiwany z marchwi. Zawiera witaminy A I E oraz duże ilości beta – karotenu. Zapobiega pogłębianiu się zmarszczek ma właściwości napinające, poprawia koloryt skóry.
  35. Ceratonia Siliqua Gum – substancja pochodzenia roślinnego (miąższ z karobu). Stosowana jako regulator lepkości Posiada działanie ochronne, nawilżające, natłuszczające
  36. Ceteareth 20 – substancja pochodzenia chemicznego - emulgator niejonowy, alkohol tłuszczowy. Substancja aktywnie myjąca, odpowiedzialna z oczyszczanie skóry.
  37. Ceteareth12 – środek pochodzenia chemicznego - emulgator niejonowy, alkohol tłuszczowy. Substancja aktywnie myjąca, odpowiedzialna z oczyszczanie skóry.
  38. Cetearyl Alcohol – substancja pochodzenia różnego, mieszanina alkoholi tłuszczowych. Używana jako: zmiękczacz i regulator lepkości, stabilizator emulsji, dodatek do przeźroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia
  39. Cetearyl Glucoside – substancja pochodzenia roślinnego, W kosmetyce stosowana jako emulgator. Substancja przyjazna skórze.
  40. Ceteraria Islandica – substancja pochodzenia naturalnego - ekstrakt z płucnicy islandzkiej (porost islandzki). Ma działanie bakteriobójcze.
  41. Cetyl Alkohol – substancja pochodzenia różnego – alkohol cetylowy. Nadaje preparatom konsystencje, reguluje lepkość, poprawia stabilność. Ułatwia ich rozprowadzanie tak by nie zostawiały lepkiego filmu. Posiada właściwości wygładzające.
  42. Chamomilla Recutita – ekstrakt z rumianku pospolitego – działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia skóry
  43. Chlorofyl – barwnik zielony E-140 nieszkodliwy
  44. Chondrus Crispus Extract (algi czerwone) – środek pochodzenia naturalnego. Zawiera karragen, fukoidynę i substancje przeciwbakteryjne. Nadaje skórze miękkości, wygładza i nawilża
  45. Chorse Chestnut (Aesculus Hippocastanum) Extract – substancja pochodzenia naturalnego, pozyskiwana z Kasztanowca Zwyczajnego. W kosmetyce stosowana do pielęgnacji skóry ze skłonnością do pękania naczynek. Preparaty z kasztanowcem matują i oczyszczają skórę, chronią przed szkodliwymi promieniami UV.
  46. CI 12490 – barwnik pochodzenia chemicznego – czerwony
  47. CI 14700 – barwnik pochodzenia chemicznego – czerwony
  48. CI 14720 – barwnik pochodzenia chemicznego - czerwony,
  49. CI 15985 – barwnik pochodzenia chemicznego – żółto pomarańczowy
  50. CI 16255 – barwnik pochodzenia chemicznego – czerwony – może wywołać alergie
  51. CI 17200 – barwnik pochodzenia chemicznego – czerwony
  52. CI 19140 – barwnik pochodzenia chemicznego – żółty
  53. CI 42080 – barwnik pochodzenia chemicznego – niebieski – do stosowania w kosmetykach krótkotrwale kontaktujących się ze skórą
  54. CI 42090 – barwnik pochodzenia chemicznego – niebieski
  55. CI 47005 – barwnik pochodzenia chemicznego – żółty
  56. CI 61570 – barwnik pochodzenia chemicznego – zielony
  57. CI 74160 – barwnik pochodzenia chemicznego – niebieski
  58. CI 77891 – barwnik pochodzenia chemicznego – biały
  59. Citric Acid – środek pochodzenia roślinnego – ekstrakt z owoców cytrusowych. W kosmetyce stosowany jako środek wspomagający działanie innych składników aktywnych. Wpływa też na stabilność lub wygląd produktu. Działa na skórę lekko złuszczająco.
  60. Citronellol – naturalna substancja zapachowa
  61. Citrus Lemon – olejek eteryczny otrzymywany z cytryny. Posiada właściwości antyseptyczne i ściągające
  62. Citrus Synesis – olejek eteryczny otrzymywany z pomarańczy – o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych
  63. Cocamide DEA – środek pochodzenia najczęściej roślinnego. Uzyskiwany z oleju kokosowego. Dodawany do kosmetyków jako stabilizator, substancja aktywnie myjąca, regulator lepkości
  64. Cocamidopropyl Betaine – środek pochodzenia chemicznego – detergent. Podstawa płynów do kąpieli, żeli do kąpieli, szamponów. W kosmetyce stosowany jako stabilizator piany, środek kondycjonujący, zmiękczający, natłuszczający. Występujący samodzielnie w preparacie nie jest szkodliwy. Niekorzystnie działa w połączeniu z SLS. Wówczas może przesuszać skórę lub wywołać alergiczne zapalenie skóry.
  65. Cocamidopropylamine Oxide – środek pochodzenia chemicznego – detergent. Używany do produkcji szamponów i płynów kąpielowych. Stosowany jako zagęszczacz i stabilizator piany.
  66. Coco - Glucoside – środek pochodzenia różnego, należący do delikatnych detergentów. Substancja powierzchniowo czynna, otrzymywana z ropy naftowej, oleju kokosowego (lub słonecznikowego) i cukru
  67. Cocoa Butter (Theobroma Cacao) – masło kakaowe. Poprawia mikrocyrkulację skóry, zawiera tłuszcz, białko, węglowodany oraz alkaloidy i kofeinę. Działa natłuszczająco, przeciwzapalnie, zmiękczająco, ochronnie przed promieniowaniem słonecznym
  68. Coconut (Cocos Nucifera) Oil – substancja pochodzenia roślinnego – olej kokosowy. Działa nawilżająco, wygładzająco, natłuszczająco.
  69. Corn (Zea Mays) Oil – substancja pochodzenia roślinnego (olej kukurydziany.) Posiada właściwości natłuszczające, nawilżające i wygładzające
  70. Coumarin (Kumaryna) - związki kumarynowe występują w roślinach jako glikozydy, niekiedy są składnikiem olejków eterycznych. Posiadają właściwości ochraniające organizm przed działaniem promieni ultrafioletowych. Działają również przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie
  71. Cucumis Sativus – substancja pochodzenia naturalnego - ekstrakt z ogórka zwyczajnego. Zawiera: cukry, witaminy C, PP, P, prowitaminę A, żelazo. Środek o właściwościach tonizujących i zmiękczających
  72. Curcuma Longa (Szafran Indyjski) – bylina z rodziny imbirowatych. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, ochronne. Z kurkumy uzyskuje się naturalny barwnik
  73. Daucus Carota – marchew zwyczajna – zawiera witaminę A, która pomaga w regeneracji naskórka, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu naskórka, jest pomocna przy leczeniu trądziku i zmarszczek
  74. Decyl Glucoside – substancja pochodzenia różnego, o działaniu natłuszczającym, wygładzającym, nawilżającym. Stosowana jako emulgator.
  75. Decyl Oleate – substancja pochodzenia chemicznego - olej zmiękczający. W kosmetykach stosowany jako emulgator. Ma działanie ochronne, nawilżające, natłuszczające, zmiękczające.
  76. DI-C12-13 Alkyl Malate - emolient
  77. Dicapryly Ether – substancja pochodzenia chemicznego, zaliczana do emulgatorów.
  78. Dimeticone – silicon - dodawany do kosmetyków w celu polepszenia konsystencji kremów
  79. Disodium EDTA – substancja pochodzenia chemicznego. Dodawana do kosmetyków pełni rolę regulatora lepkości, zmiękczacza. Wpływa na wygląd lub stabilność preparatu.

Szukaj