Kategorie

Producenci

eBiuletyn-Newsletter

Masło karite wytwarzane jest z nasion owoców drzewa karite (ka-ree-tay, Vitellaria para­doxa dawniej Butyrospermum parkii, polska nazwa: masłosz Parka). Drzewa te rosną dziko w Afryce w rejonie Sahelu. Mogą osiągać do 20m wysokości, a średnica pnia dochodzi do 1m. Pierwsze owoce masłosz rodzi dopiero po 25 latach, a pełnię owocowania osiąga w wieku 40-50 lat. Drzewo żyje do 300 lat. Owoce masłoszy są jadalne i przypominają z wyglądu duże śliwki (3-6 cm). Każdy owoc zawiera od 1 do 3 nasion otoczonych cienką błyszczącą osłonką. Pojedyncze młode drzewo owocujące raz do roku dostarcza zaledwie około 1 kg masła karite z jednego zbioru.

Tradycyjny sposób wyt­wa­rza­nia ma­sła ka­rite, czyli ręcznie we­dług pra­sta­rej re­cep­tury, za­cho­wuj­e jego lecz­ni­cze i pie­lęgnują­ce właś­ci­wo­ści. W Eu­ro­pie opra­cowa­no tech­no­logie wyt­warza­nia ra­fi­no­wa­nego i ul­tra­rafi­nowa­nego mas­ła ka­rite w wy­soko-temperaturowych pro­ce­sach rafinacji z uży­ciem roz­pusz­czalników. Tak otrzymane masło karite jest niemal białe i prawie bezwonne. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że po pierwsze ten sposób przetwarzania pozbawia masło karite wielu własności terapeutycznych, a po drugie, i może nawet ważniejsze w obecnych czasach, skup nasion zamiast masła karite pomniejsza dochody lokalnej społeczności przyczyniając się w ten sposób do utrzymania panującego tam ubóstwa.

Naturalne masło karite składa się głównie z nienasyconych i nasy­conych kwasów tłusz­czo­wych, przede wszystkim trój­gli­cerydów (ponad 50%) i wy­jąt­kowo dużej frakcji składników niehydro­lizujących (nawet do 22%). Grupa 16 kwasów tłusz­czo­wych zdominowana jest przez związki oleinowe, stearynowe i linolenowe. Frakcja niehydrolizująca (nie­zmydlająca) zawiera duże ilości pochodnych kwasu cynamonowego i alkoholi triterpenowych, a także steroli. Najbardziej typowym alkoholem triterpenowym w maśle karite jest butyrospermol. Obecne są też tokoferole (witamina E) spełniające obok katechiny rolę przeciwutleniaczy.

Pośród składników masła karite znajdują się między innymi:    

● keratyna odpowiedzialna za utrzymanie jędrności i elastyczności skóry;

● alkohole triterpenowe oraz estry kwasu cynamonowego - stanowią naturalną barierę dla promieni UV;

● alantoina - pobudza metabolizm skory przyspieszając regenerację naskórka;

● kwas cynamonowy o właściwościach przeciwzapalnych i dezynfekujących;

● stearynowe linolenowe i oleinowe kwasy tłuszczowe - ich wysoka zawartość zapewnia   głębokie i intensywne nawilżenie skóry i zapobiega nadmiernej utracie wody,

● oraz wiele innych naturalnych składników o zidentyfikowanych właściwościach
terapeutycznych.

Odżywczo - regenerujące właści­wo­ści masło karite zawdzięcza unikal­nej, bogatej kompozycji składników bio­aktyw­nych. Wysoka zawartość wita­min A i E oraz kwasów tłusz­czowych i ich pochodnych po­wo­duje, że masło dostarcza skórze podstawowych składników odżyw­czych. Prawidłowo odżywiona skóra skuteczniej eliminuje pro­dukty przemiany materii. Dzięki szczególnym właściwościom pobu­dzania metabolizmu skóry, masło karite redukuje drobne zmarszczki i opóźnia efekty starzenia. Długotrwale nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi objawy związane z łuszczeniem i pęka­niem przesuszonej skóry oraz jej podrażnieniami. Duże powino­wactwo składników masła do warstw lipidowych naskórka zapewnia działanie ochronne. Chroni przed szkodliwym działaniem środowiska, wiatrem, mrozem, oparzeniami słonecznymi (natu­ralny filtr UV). Masło karite dostarcza skórze podstawowych składników, jakie są jej potrzebne do zachowania gładkości, jędrności i zdrowego, promiennego kolorytu.


Szukaj