Kategorie
Masło karite wytwarzane jest z nasion owoców drzewa karite (ka-ree-tay, Vitellaria paradoxa dawniej Butyrospermum parkii, polska nazwa: masłosz Parka). Drzewa te rosną dziko w Afryce w rejonie Sahelu. Mogą osiągać do 20m wysokości, a średnica pnia dochodzi do 1m. Pierwsze owoce masłosz rodzi dopiero po 25 latach, a pełnię owocowania osiąga w wieku 40-50 lat. Drzewo żyje do 300 lat. Owoce masłoszy są jadalne i przypominają z wyglądu duże śliwki (3-6 cm). Każdy owoc zawiera od 1 do 3 nasion otoczonych cienką błyszczącą osłonką. Pojedyncze młode drzewo owocujące raz do roku dostarcza zaledwie około 1 kg masła karite z jednego zbioru.
Tradycyjny sposób wytwarzania masła karite, czyli ręcznie według prastarej receptury, zachowuje jego lecznicze i pielęgnujące właściwości. W Europie opracowano technologie wytwarzania rafinowanego i ultrarafinowanego masła karite w wysoko-temperaturowych procesach rafinacji z użyciem rozpuszczalników. Tak otrzymane masło karite jest niemal białe i prawie bezwonne. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że po pierwsze ten sposób przetwarzania pozbawia masło karite wielu własności terapeutycznych, a po drugie, i może nawet ważniejsze w obecnych czasach, skup nasion zamiast masła karite pomniejsza dochody lokalnej społeczności przyczyniając się w ten sposób do utrzymania panującego tam ubóstwa.
Naturalne masło karite składa się głównie z nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim trójglicerydów (ponad 50%) i wyjątkowo dużej frakcji składników niehydrolizujących (nawet do 22%). Grupa 16 kwasów tłuszczowych zdominowana jest przez związki oleinowe, stearynowe i linolenowe. Frakcja niehydrolizująca (niezmydlająca) zawiera duże ilości pochodnych kwasu cynamonowego i alkoholi triterpenowych, a także steroli. Najbardziej typowym alkoholem triterpenowym w maśle karite jest butyrospermol. Obecne są też tokoferole (witamina E) spełniające obok katechiny rolę przeciwutleniaczy.
Pośród składników masła karite znajdują się między innymi:
● keratyna odpowiedzialna za utrzymanie jędrności i elastyczności skóry;
● alkohole triterpenowe oraz estry kwasu cynamonowego - stanowią naturalną barierę dla promieni UV;
● alantoina - pobudza metabolizm skory przyspieszając regenerację naskórka;
● kwas cynamonowy o właściwościach przeciwzapalnych i dezynfekujących;
● stearynowe linolenowe i oleinowe kwasy tłuszczowe - ich wysoka zawartość zapewnia głębokie i intensywne nawilżenie skóry i zapobiega nadmiernej utracie wody,
● oraz wiele innych naturalnych składników o zidentyfikowanych właściwościach
terapeutycznych.
Odżywczo - regenerujące właściwości masło karite zawdzięcza unikalnej, bogatej kompozycji składników bioaktywnych. Wysoka zawartość witamin A i E oraz kwasów tłuszczowych i ich pochodnych powoduje, że masło dostarcza skórze podstawowych składników odżywczych. Prawidłowo odżywiona skóra skuteczniej eliminuje produkty przemiany materii. Dzięki szczególnym właściwościom pobudzania metabolizmu skóry, masło karite redukuje drobne zmarszczki i opóźnia efekty starzenia. Długotrwale nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi objawy związane z łuszczeniem i pękaniem przesuszonej skóry oraz jej podrażnieniami. Duże powinowactwo składników masła do warstw lipidowych naskórka zapewnia działanie ochronne. Chroni przed szkodliwym działaniem środowiska, wiatrem, mrozem, oparzeniami słonecznymi (naturalny filtr UV). Masło karite dostarcza skórze podstawowych składników, jakie są jej potrzebne do zachowania gładkości, jędrności i zdrowego, promiennego kolorytu.
Szukaj
Bądź na bieżąco