Kategorie

Producenci

eBiuletyn-Newsletter

Kosmetyki Olivella produkowane są przez firmę Olivella Srl, oddział kosmetyczny firmy Umbria Olii SpA - jednej z największych europejskich firm produkujących oliwę z oliwek.

Wszystkie kosmetyki Olivella wyprodukowane są ze 100% Dziewiczej Oliwy z Oliwek posiadającej certyfikat Koszerności nadany przez Orthodox Union, NY. Kosmetyki Olivella były badane dermatologicznie w warunkach klinicznych, nie były testowane na zwierzętach. Do ich produkcji  nie używa się tłuszczy zwierzęcych, sztucznych barwników, chemicznych utwardzaczy, stabilizatorów koloru, zapachu ani żadnych innych sztucznych substancji które mogą podrażnić skórę. Produkty Olivella są hipoalergiczne. Mydła nie są typowymi prezentowymi mydełkami, lecz stworzonymi do codziennej pielęgnacji skóry produktami. Są bardzo wydajne, nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy.

Oliwa z Oliwek

W kosmetyce, oliwa wykorzystywana jest od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości wygładzające, ochronne i nawilżające. Wyrabiano z niej olejki i balsamy do smarowania ciała, co zapobiegało wysuszeniu skóry przez gorące słońce. Często zaprawiona wonnościami pełniła przy tym rolę perfum.

Oliwa jest bogatym źródłem kwasów oleinowego i linolowego oraz witaminy E i z tego powodu wykorzystywana jest do produkcji produktów do masażu, olejków do kąpieli, preparatów nawilżających, mydeł i szamponów. Olej z oliwek posiada znaczące właściwości regenerujące i jest efektywny w produktach regulujących nawilżenie i odbudowę struktury włosów i skóry. Olej z oliwek chroni skórę przed utratą wilgoci, działa łagodząco i kojąco. Stosowany w kosmetykach pielęgnacyjnych do skóry i włosów, także jako olej nośnikowy do aromaterapii. w medycynie tradycyjnej, liście z Oliwki Europejskiej służyły jako środek przeciwgorączkowy i przyspieszający procesy gojenia blizn. Ekstrakt z liści znany jest również jako środek obniżający ciśnienie. W kosmetyce, ekstrakt z liści oliwki znajduje szerokie zastosowanie, począwszy od preparatów o właściwościach zabliźniających, do kosmetyków przeznaczonych dla skóry zniszczonej na skutek promieniowania UV. Właściwości te wynikają z obecności flawonidów  (najczęściej żółte barwniki o właściwościach leczniczych i witaminopodobnych. Są silnymi przeciwutleniaczami czyli "wymiatają" wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i degenerację tkanek. Przywracają elastyczność naczyniom krwionośnym, wzmacniają je i uszczelniają, poprawiają krążenie, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają utlenianiu witaminy C, działają przeciwzapalnie) i kwasu oleinowego, działających stymulująco i regulująco na tkankę łączną. Oleoeuropeozyd w liściach z oliwki jest odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz za działanie relaksacyjne. W kosmetyce, właściwości te mogą być wykorzystane w preparatach rewitalizujących, tonizujących i stymulujących.

 


Szukaj